Mitä rohkeus oikeastaan on?

Tänään haluan puhua rohkeudesta. Sitä on niin monenlaista.

Rohkeita ovat ihmiset, jotka uskaltavat kiivetä vuoren huipulle tai sukeltaa meren pohjaan. On myös niitä ihmisiä, jotka nousevat pelotta lavalle esiintymään tai pitämään puhetta. Sitten on niitä, jotka menevät väliin kun ihmiset tappelevat. Ja on niitä, jotka sanovat rohkeasti mielipiteensä kaikkeen. On niitä, jotka syöksyvät palavaan rakennukseen pelastamaan kissanpentuja. Ja niitä, jotka tarttuvat puhelimeen ja soittavat vihaisille kuluttajille aikakauslehtiä kaupaten.

Ja sitten on sellaisia kuin minä. Ihmisiä, jotka ovat rohkeasti sitä mitä ovat, huolimatta siitä minkälaisia paineita ja odotuksia nyky-yhteiskunta ja työelämä heille asettavat.

Työelämässä sinun pitää olla rohkea, reipas, ulospäinsuuntautunut, supliikki, iloinen ja tuloshakuinen. Mutta ehkä oletkin todellisuudessa tunnollinen, huomaavainen, ystävällinen, ahkera ja tarkka. Tykkäät olla omissa oloissasi, et halua olla koko ajan äänessä eikä sinua oikeastaan kiinnosta, minkälaisia lukuja yritys tekee. Pidät työstäsi ja sovellut siihen hyvin, kunnes joku tulee ja sanoo, että ”sinun pitää tehdä enemmän tulosta” tai ”etkö voisi osallistua keskusteluun aktiivisemmin?”.

Olen itse huomannut erityisesti työelämässä, että ekstroverttien ihmisten on hyvin vaikeaa ymmärtää, mitä introvertin ihmisen pään sisällä tapahtuu. He tulkitsevat käytöksemme ujoudeksi, piittaamattomuudeksi, töykeydeksi tai laiskuudeksi. Siitähän ei suinkaan ole kysymys. Me vaan tykkäämme tehdä hommia rauhassa, itsenäisesti, omalla tavallamme. Tavalla, joka aivan yhtä hyvä. Työelämän ulkopuolella saatamme olla aivan päästämme sekaisin ja käyttää kaiken vapaa-aikamme ystäviemme kanssa hullutteluun. Ystävien, jotka ovat ansainneet luottamuksemme ja saaneet nähdä todellisen minämme.

Itse olen kokenut valtavaa painetta siitä, minkälainen ihminen olen. Joskus olen erehtynyt mainitsemaan, etten pidä esiintymisestä, myyntityöstä tai isoista väkijoukoista, ja välittömästi joku on kertomassa erilaisia tapoja, joilla tätä ”vikaa” voisi korjata. ”Kyllä se siitä helpottaa, kun harjoittelet.” Mutta enhän minä sanonut, että haluaisin pitää esiintymisestä, myyntityöstä ja isoista väkijoukoista.

Henkilöstöalan työ on aivan mahtavaa ja sopii luonteelleni todella hyvin. Päivät pitkät saan käydä kahdenkeskisiä keskusteluja erilaisten ihmisten kanssa, auttaa ja neuvoa heitä eri tavoin ja toivottavasti viedä heitä elämässä eteenpäin. Väitän jopa, että olen hyvä siinä mitä teen. Ymmärrän ihmisten erilaisuuden ja ennen kaikkea sallin sen. Minä olen tällainen, hän on tuollainen ja sinäkin olet sellainen kuin olet – ja se on ihan ok.

introvertti2

3 vastausta artikkeliin “Mitä rohkeus oikeastaan on?”

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s