Anna nuorelle mahdollisuus

Haluaisin kovasti päästä töihin, mutta en saa mitään työpaikkoja, koska minulla ei ole tarpeeksi työkokemusta. En myöskään saa kerrytettyä työkokemusta, koska en pääse töihin. Kuulostaako tutulta?

Aivan. Kuuluisa nuoren aikuisen noidankehä.

Surullisinta on se, että noidankehä on yhtälailla arkipäivää sekä koulutetuille että kouluttamattomille nuorille. Toisin sanoen, koulutuksella ei tunnu olevan vähäisintäkään merkitystä, ennen kuin työkokemusta on karttunut sen rinnalle. En ole itse koskaan ollut yrittäjä, enkä siksi voi mennä puhumaan yrittäjien puolesta, mutta ymmärtääkseni suurin este nuoren ja kokemattoman työntekijän palkkaamiselle on sen mukanaan tuoma riski liiketoiminnalle. Kokematonta ihmistä pitää kouluttaa ja perehdyttää kauan, eikä itsenäiseen työhön pääse käsiksi yhtä nopeasti. Lisäksi virheitä saattaa sattua enemmän ja joillakin aloilla virhe voi johtaa todella suuriin rahallisiin menetyksiin tai vakaviin tapaturmiin. Mutta entä jos panostatkin perehdytykseen oikein olan takaa ja saat sitä kautta yritykseesi pitkäaikaisen työntekijän, joka on koulittu tekemään nimenomaan näitä kyseisiä tehtäviä? Tulevaisuudessa sinulla onkin yrityksessäsi osaava ja ammatitaitoinen ihminen perehdyttämässä uusia työntekijöitä talon tavoille. Sinä annoit hänelle mahdollisuuden.

Nuorten työllistäminen

Matkataanpa hetkeksi kahdenkymmenen, tai edes kymmenen vuoden päähän. Vanhempi sukupolvi alkaa eläköityä ja yritykset tarvitsevat heidän tilalleen työvoimaa. Kokenutta työvoimaa ei kuitenkaan ole, sillä kukaan ei ole aikoinaan perehdyttänyt nuoria työntekoon. Työikäisillä ihmisillä saattaa olla alalle soveltuva koulutus, mutta valmistumisesta alkaa olla jo kymmenen vuotta aikaa. Kuka jatkaa yrityksesi toimintaa tai astuu tehtävään tilallesi, kun sinä päätät ottaa ja lähteä Fuengirolaan viettämään rauhallisia eläkepäiviä?

Olen työni puolesta yrittänyt löytää nuorille työllistymismahdollisuuksia ja kuullut sitä kautta monenlaisia, tiukkaankin sävyyn esitettyjä yleistyksiä nuorista työnhakijoista. Ei me sellaisia räkänokkia tänne haluta pyörimään. Minä haluan jonkun ammattitaitoisen ihmisen. Ei meillä ole aikaa alkaa perehdyttämään ketään joka käyttää kaiken aikansa älypuhelimen tuijottamiseen. Nykyajan nuorilla ei ole työmoraalia. Onhan meillä joskus niitä nuoria ollut, mutta ne ei ikinä saa mitään aikaiseksi.

Lueskelin muutama päivä sitten Talouselämää ja törmäsin eräässä artikkelissa tällaiseen lauseeseen: ”– yleistys on aina helppo tapa lopettaa oma ajattelu”. Niinpä. Olen havainnut nimenomaan nuorten keskuudessa äärimmäisen kovaa työmotivaatiota ja tavannut nuoria, joilla on aivan huikea asenne työtä kohtaan. Eivät kaikki nuoret ole innokkaita ja motivoituneita, mutta eivät myöskään räkänokkia jotka vain tuijottavat älypuhelintaan. Sitä varten kai on työhaastattelut, erilaiset soveltuvuustestit ja vieläpä neljän kuukauden koeaika, että mahdolliset virherekrytoinnit saadaan minimoitua.

Nuorten työllistäminen on ollut minulle aina lähellä sydäntä, sillä olen itse ollut yksi niistä onnekkaista jotka ovat tuosta alati kieppuvasta noidankehästä päässeet irtautumaan melko varhaisessa vaiheessa. Minulla kävi säkä. Minulle annettiin mahdollisuus. Mielestäni aivan jokainen nuori ansaitsisi samanlaisen mahdollisuuden, eikä sitä voi kukaan muu antaa kuin erilaiset työnantajatahot.

En ehkä usko todeksi sitä mitä nyt aion tehdä. Aion nimittäin lainata Pikku G:tä.

”Me ollaan nuoriso, me ollaan tulevaisuus.”

3 vastausta artikkeliin “Anna nuorelle mahdollisuus”

 1. Nuuskamuikkunen tai joku hulivilivempula sanoi: ”Ei ole konstikaan olla rohkea jos ei pelota.”
  Totta. Se taisi olla Vilijonkka.

  Tykkää

 2. Rohkeus on sitä että siteeraa Pikku Geetä! Todellisuus taitaa Suomessa olla kaikilla aloilla aika ankea osaavilla mutta kokemattomilla nuorilla. Hain juuri yhtä melko isokenkäistä työpaikkaa ja naureskelin itselleni ja sille, että työkokemukseni alalta oli lähinnä 3kk työharjoittelu. Olen muodollisesti pätevä hakija ja kyseessä on unelmaduuni, joten en luonnollisesti voinut jättää paikkaa hakematta. Nykyisen määräaikaisuuden päättyessä edessä voi olla olla pakko tinkiä monesta työlle asetetusta toiveesta. Toivottavasti kuitenkin saa tehdä jotain sellaista työtä, joka vaatii minulta jotain. Uuden oppimista, haastetta. ”Onhan meillä joskus niitä nuoria ollut, mutta ne ei ikinä saa mitään aikaiseksi.” Joo, no. Ei varmaan, jos ei niiltä mitään odota.

  Liked by 1 henkilö

  1. Itseluottamusta on hyvä olla! 😉 Eihän sitä koskaan tiedä, jos yrityksessä ollaankin innokkaita työllistämään vähän kokemattomampia. Sehän olisi aivan loistavaa!

   Tykkää

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s