Palkkatukiuudistuksen nurja puoli

Palkkatukiuudistus on herättänyt paljon keskustelua ja mitä ilmeisimmin hyvinkin negatiivisia mielipiteitä. En voi väittää olevani poikkeus. Teoriassa uudistuksessa on järkeä ja se on aikaisempaa palkkatukimallia selkeämpi, kun puhutaankin prosenteista eikä euroista, mutta käytännössä…

Eri alueiden TE-Toimistot ovat tehneet omia linjauksiaan palkkatuen myöntämiseen. Esimerkiksi Pirkanmaalla palkkatukea myönnetään ainoastaan 300 päivää työmarkkinatukea saaneille, osatyökykyisille sekä nuorille, joilla ei vielä ole ammatillista koulutusta. Myös oppisopimuksia syynätään ankarasti, vaikka aikaisemmin oppisopimuksiin sai aina palkkatukea. Miten on mahdollista, että yksittäiset TE-Toimistot voivat automaattisesti evätä palkkatuen tietyiltä työnhakijaryhmiltä, vaikka uuden lain pitäisi nimenomaan edistää yhdenvertaisuutta? Olkoonkin harkinnanvarainen, palkkatukimahdollisuus pitäisi lähtökohtaisesti olla kaikilla työnhakijoilla mitään ryhmää syrjimättä!

Tuntuu uskomattomalta, että palkkatukea on päätetty myöntää ensisijaisesti näille ”kolmesataapäiväisille”. Käytännössä työnhakija kuuluu tähän ryhmään, kun hänelle on maksettu ensin peruspäivärahaa tai ansiosidonnaista 500 päivän ajan, jonka jälkeen hän on ”pudonnut” työmarkkinatuelle ja saanut sitä 300 päivän ajan. Toisin sanoen, hän on ollut työttömänä lähes kolmen vuoden ajan.

Mikä on ihmisen työkyvyn, motivaation ja osaamisen taso kolmen vuoden työttömyyden jälkeen?

On ehdottoman tärkeää, että tällekin työnhakijaryhmälle myönnetään palkkatukea ja kuulostaa järkevältä, että heille myönnetään suurinta mahdollista palkkatukea. Mutta että käytännössä kaikki käytössä olevat rahat varataan tälle ryhmälle ja palkkatuki evätään niiltä, jotka saattaisivat olla helpommin sijoitettavissa takaisin työelämään? Rahahanat ovat kiinni ja työllistyminen vaikeutuu entisestään. Mitähän tällä saavutetaan? Lisää pitkäaikaistyöttömiä?

Ymmärrän tietenkin sen, että jotain on tehtävä kun rahaa onkin jaettavana aikaisempaa vähemmän. Tuntuu kuitenkin todella hullulta ja epäoikeudenmukaiselta, että suuri osa työnhakijoista jää automaattisesti ilman palkkatukea. Heille ei edes anneta mahdollisuutta siihen.

Tästä pääsenkin toiseen minua ihmetyttäneeseen palkkatukiasiaan. Yhdistyksille voidaan myöntää tukea palkkauskustannuksiin jopa 100% henkilön palkasta. Uskon että yhdistyksissä on tarjolla oikeitakin töitä, mutta olen itse kuullut paljon tarinoita siitä, kuinka ihmisiä työllistetään tekemään edes jotain. Askartelemaan, tekemään puutöitä, väsäämään helmikoruja, tuunaamaan pyöriä… Täydellä palkkatuella! Joillekin ihmisille tämänkaltainen työ toki on ehdottoman hyvä tapa totutella työelämään ja harjoitella sosiaalisia ja elämänhallinnan taitoja, mutta että tällainen menee palkkatukipäätöksissä ihan todellisten töiden edelle?

En voi kylliksi korostaa, että tämän postauksen tarkoitus ei missään nimessä ole hyökätä pitkäaikaistyöttömiä vastaan, sillä uskon aidosti siinäkin joukossa olevan paljon potentiaalia ja motivoituneita työntekijöitä – tapaanhan heitä itsekin työssäni jatkuvasti. Tavoitteenani oli ainoastaan tuoda esille palkkatukilinjausten epäoikeudenmukaisuus ja esittää nöyrä toive, että asialle tehtäsiin jotain.

Kiitos ja anteeksi.

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s