Miksi olettaminen on helpompaa kuin varmistaminen?

Onko olettaminen koskaan turvallista tai järkevää? Tässä kysymys, jota olen pohtinut omassa en-avaa-sinulle-sieluani-ellet-ansaitse-sitä -mielessäni. Mietipä hetki, oletko tänään olettanut jotain. Oletitko, että puolisosi on käynyt kaupassa? Oletitko, että työkaverisi on pahalla tuulella? Oletitko, että bussi on myöhässä? Oletitko, että ystäväsi pyytää apua jos sitä tarvitsee? Oletitko, että toinen ymmärsi mitä sanoit?

Väitän, että ihmiset tekevät (hätäisiäkin) oletuksia joka päivä.

Itselleni turhauttavinta on se, kun joku olettaa minun tietävän mistä hän puhuu. Tämä voi olla hyvinkin yksinkertainen asetelma: työkaverit ovat keskustelleet keskenään aiheesta X ja sitten toinen heistä tulee kysymään minulta, onko asia hoidettu. Tai minua pyydetään tekemään jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt ja jonka tekemisestä en mitään tiedä. Oletin, että tiedät miten se tehdään. Älä oleta. Kysy, varmista, selvitä.

oletus

Hulluintahan tässä olettamusten uhriksi tulemisessa on se, että väärinkäsityksestä on helppoa ja luontevaa syyttää itseään, vaikka asian briiffaaminen olisi ollut jonkun muun vastuulla. Minä en osannut. Minä en tiennyt. Minä en ymmärtänyt. Minun olisi pitänyt tietää. 

Sorrun itsekin olettamiseen aivan liian usein. Töissä saatan olettaa, että työkaveri muistaa mitä jostakin asiasta on puhuttu useita kuukausia aikaisemmin. Kotona saatan olettaa, että avomieheni on ymmärtänyt käyttää koiran pissalla. Teen päivittäin olettamuksia, olivat ne sitten pieniä tai suuria.

Meille kaikille olisi valtavan tärkeää muistaa, että erityisesti toisen ihmisen tunnetiloista tai käytöksestä ei kannata tehdä olettamuksia. Älä oleta, että ystäväsi on sinulle vihainen. Hän saattaa vain olla väsynyt ja vaikuttaa siksi apealta. Älä oleta, että työkaverisi on onnellinen. Hän saattaa elää todella murheellista elämää työelämän ulkopuolella. Älä oleta, että puolisosi ei rakasta sinua enää. Hän saattaa olla niin tyytyväinen teidän yhteiseen elämäänne, ettei muista huomioida sinua romanttisin elein.

Älä oleta mitään. Saatat olla väärässä.

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s