Työhaastattelu on työhaastattelu

Jokainen on varmasti lukenut ainakin seitsemän ohjeistusta siitä, miten työhaastattelussa tulee käyttäytyä ja miten siihen kannattaa valmistautua. Ohjeet ovat usein samoja perusasioita: valmistaudu kunnolla, valitse siistit vaatteet, ota mukaan työtodistukset, saavu ajoissa, ole reipas… Nämä ovat ehdottomasti hyviä ohjeita, mutta haluan nyt hieman syventää näitä vinkkejä rekrytoijan näkökulmasta. Enemmistö tapaamistani työnhakijoista on mahtavaa ja hyväkäytöksistä porukkaa, mutta olen myös tavannut ihmisiä joiden en usko työllistyvän, elleivät he tee korjausliikkeitä käytökseensä. Toivottavasti ohjeistukseni kantautuu mahdollisimman monen luettavaksi.

Osoita järjestelmällisyyttä ja täsmällisyyttä jo työhaastatteluun saapuessasi. Saavu aina haastatteluun ajoissa, mutta älä liian aikaisin. Et osoita täsmällisyyttä sillä, että saavut haastatteluun puoli tuntia etuajassa. Varmista Google Mapsista, missä haastattelu pidetään ja jos mahdollista, käy jo edeltävänä päivänä katsomassa, missä yritys sijaitsee. Näin varmistat sen, ettet kuluta aikaa paikan etsimiseen ja myöhästy sen vuoksi. Jos kuitenkin näyttää siltä että myöhästyt, edes pari minuuttia, ilmoita siitä haastattelijalle puhelimitse. Kiinnitä huomiota myös siihen, miten ”pölähdät paikalle”. Itse suosittelen, että otat työtodistukset esille jo ennen kuin menet ovesta sisään. Täten voit asettaa todistukset pöydälle heti, eikä sinun tarvitse kaivella niitä esille haastattelijan odotellessa.

Muista hyvät käytöstavat ja ensivaikutelman tärkeys. Tätä asiaa ei voi kylliksi korostaa. Riisu hattu / lippis / pipo sisätiloissa, kättele haastattelijaa reippaasti ja kerro nimesi kuuluvasti, älä kiroile edes vitsillä, laita puhelin äänettömälle, ole ystävällinen, istu ryhdikkäästi, säilytä katsekontakti… Sinä tiedät nämä jutut kyllä. Tarkoituksena ei ole, että alat puhua kirjakieltä ja käyttää sivistyssanoja, eikä sinun tarvitse teititellä haastattelijaa – ellei tämä sitten ole sellaista jota teet muutenkin. Toisin sanoen, on tärkeää että pystyt olemaan oma itsesi. Rento saa olla, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Mieti, miltä sinä vaikutat sellaisen ihmisen näkökulmasta, joka ei tunne sinua.

Anna tilaa haastattelijalle. Jos olet puhelias tarinankertoja, kannattaa sinun tsempata itseäsi jo ennen haastattelua siihen, että pysyttelet aiheessa. On hienoa, jos pystyt vastaamaan haastattelijan kysymyksiin kattavasti, mutta muista myös mikä on haastattelun perimmäinen tarkoitus: toinen kysyy, toinen vastaa. Haastattelija on se, joka vie haastattelua eteenpäin. Keskity myös siihen, mitä sinulta kysytään.  Esimerkiksi ”Miksi hait tätä paikkaa?” -kysymyksen tarkoituksena on selvittää sinun motivaatiotasi ja kiinnostustasi työtehtävää kohtaan. Monet hakijat vastaavat tähän kertomalla koko työhistoriansa yksityiskohtaisesti, mikä ei vastaa alkuperäiseen kysymykseen. Kun vastaat oikeasti siihen, mitä haastattelija on kysynyt, osoitat järjestelmällisyyttä ja keskustelutaitoja.

haastattelu1

Edellinen ohje toimii käännettynä myös toisen ääripään ihmisille. Vastaa aina edes jotain. Mitä tahansa haastattelija sinulta kysyykään, oikea vastaus ei koskaan ole ”En tiedä”. Nuorten kanssa tähän vastaukseen törmää todella usein, erityisesti kysyttäessä työnhakijan luonteeseen tai ominaisuuksiin liittyviä asioita. Mitkä ovat vahvuutesi? En tiedä. Mitä haluaisit itsessäsi kehittää? En tiedä. Miten kuvailisit itseäsi? En tiedä. Kuka sen sitten tietää? Muista, että vastauksia saa aina harkita ja miettiä. Jos kysymys tuntuu sinusta hankalalta, voit ilmaista sen haastattelijalle: ”No nyt pistit pahan, hetki pitää miettiä”. Paras ohje lienee se, joka toistuu kaikissa työhaastatteluun liittyvissä ohjeissa: valmistaudu. Itsensä kehuminen on todella vaikeaa ja kiusallista monille, mutta vastauksia voi miettiä jo etukäteen. Pohdi vaikka ystäväsi kanssa, mitkä viisi adjektiivia sinua kuvaavat parhaiten. Tadaa, sinulla on valmis vastaus työhaastattelua varten!

Tee työtodistuksista selkeä kansio, josta todistukset löytyvät uusimmasta vanhimpaan. Kuvittele itsesi haastattelijan asemaan tässä tilanteessa: pyydät saada nähdä työnhakijan työtodistukset ja tämä kaivaa laukustaan ison pinkan rypistyneitä papereita. Työnhakija alkaa plärätä omia papereitaan mutisten samalla, että ”tässä oli tämä” ja yrittäen asettaa niitä järjestykseen. Sitten hän ojentaa todistukset sinulle yksi kerrallaan selostaen pitkät pätkät kyseisestä työstä. Entäpä sitten vaihtoehtoisesti tämä tilanne: työnhakija ojentaa sinulle kansion, jossa työtodistukset ovat selkeästi omissa muovitaskuissaan. Selaat todistuksia kuin suurta kirjaa ja pystyt kysymään työnhakijalta lisätietoja niitä halutessasi. Kumpi tilanne sinusta tuntuu miellyttävämmältä? Kumpi työnhakija antoi itsestään paremman kuvan? Tämä on erittäin tärkeää paitsi ensivaikutelman vuoksi, myös työtodistusten säilyttämisen kannalta. Kun työtodistukset ovat sinulla tallessa kansiossa, ne eivät rypisty, sotkeennu tai mene hukkaan.

Uskalla myöntää, jos sinua jännittää. Fiksu haastattelija osaa ajatella asiaa sinun näkökulmastasi ja tehdä olosi mahdollisimman mukavaksi. Työhaastattelun tavoitteena ei ole hiillostaa ketään tai tehdä kenenkään oloa hankalaksi. Jos haastattelija tietää, että sinua jännittää, on äänen värinä tai katseen harhailu ymmärrettävää. Jos et sano mitään, voi käyttäytymisesi vaikuttaa sekavalta. Eri ihmiset jännittävät eri tilanteita ja joillekin haastattelu sujuu kuin vettä vain, kun taas toisille se voi olla todella pelottava tilanne.

Älä mollaa aikaisempia työnantajia. Entisen työnantajan haukkuminen tai kritisointi ei koskaan anna sinusta hyvää kuvaa. Olen muutamia kertoja haastatellut ihmisiä, jotka kertovat aikaisempien työsuhteiden päättyneen, koska esimiehellä ja kaikilla työkavereilla oli huono asenne. Tämä herätti minussa automaattisesti mielikuvan, että huono asenne on todellisuudessa ollut hänessä itsessään, eikä sadassa muussa henkilössä. Mikään ei toki ole näin mustavalkoista, mutta hyvin usein muiden haukkuminen viittaa siihen, että vika on oikeasti itsessä. Mieti myös, mitä haluat saavuttaa sillä että puhut negatiiviseen sävyyn työnantajistasi. Mitä hyötyä koet siitä olevan? Kerro mieluummin, mitkä asiat olivat hyvin.

Nappaa mukaan vihko ja kynä. Tutustu yritykseen ennen työhaastattelua ja kirjaa itsellesi muutama yksityiskohtainen yritykseen liittyvä kysymys. Kysymysten ei kannata liittyä palkkaukseen tai muihin etuihin, sillä vain rahasta kiinnostunut hakija tuskin on kenenkään ensimmäinen valinta. Osoita sen sijaan, että olet kiinnostunut nimenomaan tästä yrityksestä. Kun sinulle työhaastattelussa kerrotaan asioita yrityksestä, kirjaa ne ylös. Pelkästään se, että vaivaudut niin tekemään, osoittaa sinun olevan aidosti kiinnostunut tehtävästä.

haastattelu2

Ja sitten se kultaisin sääntö: usko itseesi!

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s