On vaikeaa olla nöyrä kun on niin mahdottoman hyvä

”Ei mun kannata lähteä töihin kun saan saman rahan kotona istumalla.”

Tämä on lause, jonka kuulee hyvin usein ”sossupummien”, mutta myös ansiosidonnaisella olevien työttömien suusta. Teoriassahan siinä on järkeä. Onhan se varmasti siistiä maata kotona tuijottamassa töllöä sen sijaan, että raataisi töissä päivästä toiseen. Mutta kävikö sinulla mielessä, mihin tuo ajatusmalli johtaa?

Ansiosidonnainen ei kestä ikuisesti. Kun se loppuu, putoat työmarkkinatuelle ja sinusta myös tulee ”sossupummi”. Sossupummin elämä voi olla hetken aikaa ihan hauskaa, mutta mitä jos eräänä päivänä päähäsi pälkähtää, että haluaisitkin töihin? Ehkä huomaat, ettei sinulla koskaan ole varaa tehdä mitään ystäviesi kanssa tai ostaa omaa kotia tai perustaa perhettä. Alat miettiä, että haluaisit sittenkin elää hieman parempaa elämää. Mitä sitten teet? Menet töihin? Voi, kun se olisikin niin helppoa.

Mitä kauemmin elät sossupummin elämää, sitä suurempi aukko ansioluetteloosi syntyy. Työnantajat kiinnittävät siihen huomiota huolimatta siitä, onko sinulla aikaisempaa työkokemusta vai ei. Jos et ole ollut töissä viimeiseen kolmeen tai seitsemään vuoteen, on kyseenalaista mikä on työkykysi tai työmotivaatiosi taso – osaatko tehdä töitä tai edes olla työelämässä. Työn saaminen voikin olla liian myöhäistä.

Lähtökohtaisesti sanoisin, että on olemassa kolme erilaista ”sossupummiluokkaa”:

1. Ne, jotka haluavat töihin mutta eivät pääse
2. Ne, jotka eivät edes halua hakea töitä
3. Ne, jotka ovat kykenemättömiä työelämään

Sanomattakin selvää, että ensimmäiseen luokkaan kuuluvat ihmiset ovat oikealla asenteella liikkeellä, mutta saattavat tarvita lisää koulutusta tai muuta tukea työelämään pääsemiseksi. Tähän ryhmään voi kuulua sellaisiakin henkilöitä, jotka ovat olleet pitkään työelämässä ja osaavat hommansa todella hyvin, mutta töitä ei vaan ole. Se on harmillista, turhauttavaa ja epäreilua, mutta he eivät voi sille itse mitään.

Kakkosryhmään kuuluville ihmisille haluan sanoa seuraavaa: mieti vielä. Mieti, mitä haluat elämässäsi saavuttaa ja missä näet itsesi kymmenen vuoden kuluttua. Katso ystäviäsi ja pohdi, mikä heidän elämässään on hyvin ja mikä huonosti – ovatko he töissä vai elävätkö he niin kuin sinä? Muista, että ne valinnat joita teet nyt vaikuttavat koko loppuelämääsi. Oletko sinä onnellinen? Oikeasti.

Olen kuullut näiden ”vapaaehtoisesti sossupummina” -ihmisten suusta monenlaista. Olen ansainnut sossun tuet. Työssäkäyvät ihmiset ovat yhteiskunnan huoria. Työnteossa ei ole mitään järkeä. Hain tätä työpaikkaa koska työkkäri käski. Okei. Kerrotko ihan ensimmäiseksi, että miten sinä olet ansainnut sossun tuet. Kerro minulle, mitä olet tehnyt ansaitaksesi valtion tuen (joka, sanalla sanoen, on täysin poikkeuksellinen kun katsoo muuta maailmaa). Entä miten me työssäkäyvät ihmiset olemme yhteiskunnan huoria? Me teemme töitä elättääksemme itsemme ja perheemme ja elääksemme hyvää elämää. Moni meistä jopa nauttii työstään ja saa siitä merkitystä elämäänsä. Töissä tapaamme muita ihmisiä ja kehitämme itseämme. Mitä sinä teit sillä välin?

No niin ja sitten tuo kolmas ryhmä. Tähän ryhmään kuuluu mm. alkoholisteja ja muita päihteiden käyttäijä sekä ihmisiä, jotka kärsivät erilaisista mielenterveydellisistä ongelmista. Heillä ei syystä tai toisesta ole edellytyksiä selviytyä työelämässä ja siksi annan tälle ryhmälle synninpäästön. Ei siitä sen enempää.

Jossakin ensimmäisen ja toisen ryhmän välillä seilaavat ne, jotka ovat unohtaneet nöyryyden ja asettavat valtavia odotuksia ja edellytyksiä työlleen, eivätkä siksi työllisty. En suostu tekemään sitä, tätä tai tuota työtä. Haluan ja ansaitsen vähintään tämän ja tämän verran palkkaa. Etsin töitä ainoastaan tältä ja tältä alueelta. Olen korkeakoulutettu ja siksi en suostu tekemään suorittavan tason töitä. Jälleen kerran haluan kysyä: oletko miettinyt mihin tuo ajatusmalli johtaa? Vaatimuksesi ovat niin suuret, ettei kukaan halua työllistää sinua tai et edes löydä soveltuvia avoimia paikkoja, joita hakea. Niitä odotellessasi se kuuluisa aukko ansioluettelossasi kasvaa ja vie sinua kauemmas ja kauemmas työllistymisestä. Työpaikoista pääsee aina pois. Tee jotain ja etsi samalla sitä unelmatyötä.

Älä heittäydy typeräksi ja syytä muita omasta tilanteestasi. Jokainen täällä on vastuussa itsestään.

sossupummi

(Sossupummi ei kirjoituksessani ole haukkumasana vaan ainostaan tapa kuvailla kyseistä ihmisryhmää.)

2 vastausta artikkeliin “On vaikeaa olla nöyrä kun on niin mahdottoman hyvä”

 1. Hei,

  Olen lukenut blogiasi jonkin aikaa mielenkiinnolla. Olen pitänyt harkitusta ja loppuunpohditulta vaikuttavasta tavastasi kirjoittaa tekstejäsi. Erityisen kiinnostunut olen ollut blogistasi sen vuoksi, että kirjoitat sitä omalta kannaltani – työttömän kannalta – vastapäiseltä puolelta pöytää.

  Mutta nyt, mitä tapahtui? Luin tämänpäiväistä tekstiäsi suu ammollaan, ja kokoajan odotin, että lopussa kirjoittaisitkin aprillia, aprillia.

  Ensinnäkin, loppuhuomautuksestasi huolimatta käyttää sanaa sossupummi kuvaamaan työttömiä ilman haukkumistarkoitusta pidin kuitenkin juuri tuon sanan valintaa harmillisena. Saan työmarkkinatukea = olen sossupummi. Joka päivä oppii jotain uutta.

  Sitten, olen yllättynyt kuvailemastasi tavasta nähdä palkkatyö: tekstistäsi näkyy mutkat suoraksi vetävä ajatusmalli työn syy-seuraus-suhteellisesta luonteesta parantaa elämää ja työn itseisarvoisesta luonteesta osana elämää. Ikään kuin vain työtä tekemällä elämänlaatu parantuisi ja työn tekeminen on itsestäänselvä osa elämää. Luokitteletkin siis ihmiset pitämällä työtä tukipuunasi: sossupummeja voi surutta luokitella sen mukaisesti, mikä suhde heillä on työelämään ja työllistymiseen. Huh, melkoisen paksua.

  Ja voi kunpa se menisikin niin, että elämänlaatu paranisi työpaikan saamisen myötä. Voi kunpa tässä silppuisten matalapalkka-alaisten määräaikaistöiden sirkuksessa voisi todella uskoa siihen, että voisin sitten ostaa sen oman kodin ja perustaa perheen ja elää hyvää elämää, kunhan on ensin saanut sen palkkatyön. Mutta kun ei se onnistu, jos saat töitä perjantai-ilta-siivoojana ja toisessa työssäsi olet tarvittaessa töihin kutsuttava kassatyöntekijä.

  Ja vielä viimeiseksi: vapaaehtoistyö, vapaaehtoistyö, vapaaehtoistyö.
  Kirjoitat, että ”töissä tapaamme muita ihmisiä ja kehitämme itseämme. Mitä sinä teit sillä välin?”
  Tapaan muita ihmisiä ja kehitän itseäni muun muassa vapaaehtoistöissä.
  Kirjoitat, että sossupummin ansioluetteloon syntyy aukko, joka antaa työnantajille syytä kyseenalaistaa sossupummin työmotivaation ja työkunnon. Vapaaehtoistyö ei laastaroi tätä aukkoa miltään osin, niinkö?

  Tykkää

  1. Hei Maria. Kiitos kommentistasi! Puhut aivan täysin asiaa. Kirjoitukseni tarkoituksena oli ainoastaan kyseenalaistaa sitä, miksi jotkut ihmiset haluavat ainostaan viettää mukavaa elämää: eivät hae töitä tai mitään muutakaan vaan nostavat sossun tukia. Kirjoituksestasi päätellen sinä et ole sellainen. Ilmeisesti teet ainakin vapaaehtoistyötä ja jos ymmärsin oikein, myös määräaikaistöitä ja keikkatöitä. Et siis kuulu siihen ryhmään, jota yritin kirjoituksessani herätellä. Pahoittelen, jos ymmärsit tarkoitusperäni väärin.

   Kuten sanoin, sossupummi sanana oli vain sana, joka kuvasi tiettyä ihmisryhmää. Kuten ehkä voit päätellä, kiinnitin itsekin erityistä huomiota sanan käyttöön, kun siitä erikseen halusin mainita. Se, miksi puhuin sossupummeista, oli ainostaan paremman sanan puutetta. Pahoittelen siis sitäkin. Mikäli haluat keskustella aiheesta tarkemmin, voit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen iina.korpivaara@gmail.com. Mielelläni korjaan mahdolliset väärinkäsitykset ja avaan tarkemmin omaa ajatusmaailmaani.

   Hienoa kuitenkin, että olet pitänyt blogistani tähän saakka. Toivottavasti saamme yhdessä keskustellen käsiteltyä asiaa pitemmälle – myös minulle on todella tärkeää kuulla kohderyhmänk ajatuksia asioista!

   Tykkää

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s