Mitä mä just luin?

Voi, miten hassuja asioita ihmiset kirjoittavatkaan työhakemuksiinsa! Olen työssäni nähnyt ja lukenut monenlaista, mutta edelleen jotkut ”aivopierut” yllättävät ja huvittavat. Sehän niissä on positiivista, että ne saavat minut nauramaan ja varmasti erottuvat muista, mutta valitettavasti vaikutelma ei aina ole positiivinen. Jos menet kirjoittamaan työhakemukseen jotakin aivan uskomattoman epäolennaista ja tämä-ei-nyt-liity-mitenkään-tähän-työhön -asioita, voi rekrytointia tekevä ihminen kyllästyä hyvin äkkiä. Hän kun ei silloin löydä hakemuksestasi niitä tietoja, joita tarvitsee.

Kiitos, mutta minun ei tarvitse tietää veljesi nimeä

Tyypillisin epäolennaisuus, jota työhakemuksissa näkee, on perhesuhteiden yksityiskohtainen kuvaaminen. Ennen vanhaan on ilmeisesti ollut korrektia kertoa parisuhdestatus ja voit sen toki kertoa edelleen jos siltä tuntuu, mutta miten se liittyy työn hakemiseen? Oletko parempi vai huonompi työntekijä, jos olet naimisissa / naimaton / avoliitossa? Don’t get me wrong, tämä vielä menee ja on ihan ok sinne ansioluetteloon tyrkätä. Mutta miksi luojan tähden sinä luettelet hakemuksessasi kaikkien perheenjäsentesi nimet – perheen mäyräkoiraa myöten?

Hämmentävintä tässä on mielestäni se, että useimmiten perheestä kerrotaan ansioluettelossa ja vieläpä heti ensimmäisenä. Kyllä. Ensimmäinen otsikko on Perhe. Perheeseeni kuuluu isä Jorma, äiti Leena, pikkusisko Elli ja isoveli Harri. Asun Tesomalla aviomieheni Eerikin ja koiramme Jepen kanssa. Perheenlisäystä on suunniteltu ensi vuodelle.  Vau.

Asutsä mutsis luona?

Nuorten kompastuskivi on usein kertoa juurikin perheestään ja vielä mainita siitäkin, jos asuu vanhempien luona. Tämä on oikeasti ymmärrettävää ja on hienoa, että asut edelleen vanhempiesi kanssa, mutta kuten sanottu: se ei ole asia joka kuuluisi työhakemukseen. Valitettavasti rekrytoiva ihminen saattaa nähdä sinut lapsena, kun lukee hakemuksestasi tällaisen asian, vaikka olisitkin aikuinen ihminen.

hakemus
Nyrkkisääntö: kirjoita työhakemukseen ainoastaan sellaisia asioita, joilla on merkitystä hakemasi työn kannalta.

Huoltajuuskiistat työhakemuksessa – really?

Useimmat ihmiset kertovat perheestään positiiviseen sävyyn, mutta on niitäkin jotka vievät koko perhekonseptin överiksi. Hävisin vuosi sitten huoltajuuskiistan, joten kaksi poikaani (Jesse 5v. ja Konsta 7v.) ovat minulla vain joka toinen viikonloppu. Tiedän, että kerrot tämän siksi että yrität sanoa pääseväsi töihin aina arkisin, mutta että joka toinen viikonloppu on buukattu. Voisitkohan harkita sanovasi sen jollakin muulla tavalla? Rekrytoijaa kiinnostaa tietää, milloin pääset tai et pääse töihin, mutta huoltajuuskiistojen mainitseminen työhakemuksessa saa sinut helposti vaikuttamaan todella hämärältä tyypiltä.

Kuin katsoisi auringonpimennystä

Nuorten lisäksi myös vanhempi ikäpolvi tekee hämmentäviä lisäyksiä hakemuksiinsa. Yksityiskohtaisia sairauskertomuksia lukiessa tulee aina taisteltua sisäisen järjen äänen kanssa: onko minun edes korrektia lukea tätä? Muistan ikuisesti muutama vuosi sitten lukemani työhakemuksen, jossa vanhempi herrasmies kuvaili kahden A4-arkin verran hänelle sattunutta tapaturmaa sekä siitä johtuneita leikkauksia, toipumista ja jälleen uusia leikkauksia. Niin että, nyt minä olisin valmis lähtemään töihin. Okei, hieno homma, mutta minä en edelleenkään tiedä sinusta mitään työn kannalta oleellista.

Hienoa, että harrastat

Harrastukset on asia, joka jakaa rekrytoijat kahteen ryhmään. Joillekin tuntuu olevan todella olennaista tietää, mitä ihminen puuhaa vapaa-ajallaan, kun taas minulle se on lähestulkoon yhdentekevää (ellei se jälleen kerran liity haettuun työhön, esim. autonasentajan paikkaa hakiessa autoharrastukset). Minua kiinnostaa se, mitä osaat ja miten suoriutuisit hakemastasi työstä. Tottakai harrastukset kertovat paljon ihmisestä ja ansioluettelon lopussa voi hyvin olla oma kohtansa, joka on pyhitetty harrastusluettelolle. Mutta tästä pääsenkin siihen, missä homma menee yli. Voit hyvin luetella harrastuksiasi esimerkiksi näin: golf, uinti, lukeminen ja bloggaus. Mahtavaa, sain nopeasti kopin siitä, minkälaisia juttuja harrastat. Monissa hakemuksissa harrastuksissa on kuitenkin kirjoitettu aivan liian pitkästi ja yksityiskohtaisesti, mikä vie huomion pois kaikelta oleelliselta – erityisesti, jos harrastuslitanja on hakemuksessa ensimmäisenä. Sinun ei tarvitse kertoa, mitä kaikkea olet harrastanut elämäsi aikana, kuinka kauan, missä, millä tasolla, kenen kanssa ja miksi olet lopettanut.


Se mikä sai minut tästä aiheesta kirjoittamaan on se, että näihin ”vääriin” asioihin törmää hakemuksissa päivittäin. Tarkoituksenani ei missään nimessä ole loukata ketään tai haukkua kenenkään hakemuksia, mutta jonkun on pakko huomauttaa virheistäkin ääneen. Ethän sinä muuten tiedä, oletko tehnyt niitä. Kyllä minä aika tumpelo rekrytoija olisinkin, jos pitäisin kaikki vinkit itselläni.

Iloista vappua, ystävät!

4 vastausta artikkeliin “Mitä mä just luin?”

 1. Johtuisiko siitä, että niin opetetaan joillekkin jo ihan koulussa? Mistä sen nuoren pitäisi tietää paremmin. Huomaat kenties, kun saat hieman iän tuomaa kokemusta, ettei vika ole useinkaan siinä joka ei osaa vaan siinä, joka on opastanut väärin. Pointti kuitenkin ymmärretty.

  Tykkää

  1. Kuten itsekin kirjoitin, virheitä ei voi huomata tai tietää ellei joku niitä osoita. Minä osoitin. Tietenkin uskon että joku opastaa nuoria hakemusten laatimiseen, mutta jos opastus on näin virheellistä, osoitan kritiikkini näihin opettajiin. Hieman kuitenkin tuntuu erikoiselta, että kukaan neuvoisi nuoria kertomaan hakemuksessaan perheenjäsentensä nimet ja muita yksityiskohtaisia tietoja perheestään. Oletko sinä eri mieltä? Kuuluvatko nämä asiat työhakemuksiin tai syyllistinkö mielestäsi tekstissä nuoria siitä, että he tällaisia asioita kirjoittavat?

   Tykkää

   1. Olen eri mieltä, koska olen työssäni näitä joutunut oikomaan. Suosittelen tutustumaan varsinkin toisen asteen vanhentuneisiin opetusmenetelmiin. Alakohtaisia eroja löytyy myös. Asiat eivät kuulu työhakemukseen mutta mielestäni sormesi osoitti väärään suuntaan. Kysymykseesi syyllistitkö nuoria niin kyllä. Toisaalta myös minä huomioin ikäsi. On virheitä ja on mielipiteitä, kuten tekstissäsikin tavallaan toteat. Joku toinen rekrytoi eritavalla.

    Tykkää

    1. No, jokaisella on omat näkemyksensä asioista enkä ala mielipidekysymyksistä kiistelemään. Kuten sanottu, tavoitteenani tässä tekstissä oli sanoa ihan suoraan, mitä virheitä työnhakijat tekevät – sekä nuoret että vanhemmat ikäryhmät. Omaan ikääni kohdistuvaa kritiikkia en ymmärrä, jos ei ihminen minua tai ammattitaitoani tunne. Siksi jätän tämän keskustelun nyt tähän ja siirryn seuraaviin aiheisiin. Kiitos aktiivisuudestasi.

     Tykkää

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s