Vuokratyön myytinmurtaja

Varmaankin suurin osa työikäisistä – erityisesti nuorista – on työskennellyt vähintään yhden henkilöstövuokrausfirman palkkalistoilla tai vähintään hakenut useampaan. Kaikilla on omanlaisensa kokemukset vuokratyöstä. Monilla kokemukset ovat negatiivisia.

Vuokrafirmasta ei kuulu mitään. Palkkoja ei makseta oikein. Kukaan ei ikinä vastaa puhelimeen. Töissä ei saa kunnollista perehdytystä. Vuokratyöntekijöitä kohdellaan huonosti. Töitä on liian vähän. Pompotellaan paikasta toiseen. Vuokrafirma vetää välistä. Vuokratyössä saa pienempää palkkaa. Koskaan ei tiedä mikä on viimeinen työpäivä.

Näitä kuulee paljon ja jos erehtyy vilkaisemaan keskustelupalstoja, löytyy sieltä kilometrin mittaisia viestiketjuja joissa haukutaan eri henkilöstöpalvelualan yrityksiä joko suoraan nimellä tai anonyymisti.

Useassa alan firmassa työskennelleenä koen, että on aika korjata muutamia väärinkäsityksiä.

Vuokrafirmasta ei kuulu mitään

Työnhakijana on todella raskasta, jos hakemuksiin ei vastata mitään. Tämä on asia, jossa moni vuokrafirma voisi petrata, mutta aina asiat eivät suju ihan suunnitelmien mukaan. Yhdellä vuokrafirmalla saattaa yhdessä kaupungissa olla samaan aikaan kymmeniä hakuja auki ja hakemuksia voi tulla jopa satoja päivässä. Joskus hakemuksiin vastaaminen on teknisistä syistä vaikeaa, joskus hakujen eteneminen venähtää asiakasyrityksestä johtuvista syistä ja joskus taas kyseessä on inhimillinen erehdys – muistikatkos tai kiire. Vuokrafirmoissa ei ole yleistä sääntöä, että ”ei muuten kiusallaankaan vastata hakijoille mitään”. Jokainen vuokrafirma aivan taatusti haluaisi pitää hakijansa ajantasalla ja ensisijaisesti pyrkii siihen.

Palkkoja ei makseta oikein

Usein virheet palkanlaskennassa johtuvat siitä, etteivät asiakasyritykset ole osanneet tai huomanneet ilmoittaa oikein työntekijälle maksettavia korvauksia tai tuntikirjauksissa on sattunut virheitä. Toisinaan taas työehtosopimukset ovat niin monimutkaisia, ettei niiden kaikkia mutkia ole huomattu huomoida. Useimmiten syynä kuitenkin on informaatiokatkos asiakasyrityksen, työntekijän ja vuokrafirman välillä.

Kukaan ei ikinä vastaa puhelimeen

Kuten mainitsin aikaisemmin, yhdessä vuokrafirmassa voi olla samaan aikaan todella monta akuuttia hakua. Yksi rekrytoija voi hoitaa yli kymmentä hakua yksin, pitäen sisällään mm. hakemusten lukemisen ja työhaastattelut. Kun tällaiselle ihmiselle soittaa, on todennäköistä että hän on juuri pitämässä haastattelua tai on muilla tavoin kiireellinen. Jotkut rekrytoijat käyvät myös tapaamassa yritysasiakkaita. Todennäköisemmin vuokrafirman rekrytoijan tavoittaa kertomalla asiansa tekstiviestitse tai sähköpostitse. Jälleen kerran mainittakoon, ettei vuokrafirmoilla ole sääntöä, että ”ei vastata ikinä kenellekään”. Tämä on olosuhteiden sanelemaa.

Töissä ei saa kunnollista perehdytystä

Puutteellinen perehdytys on kenelle tahansa todella ikävä juttu. Vuokrafirman edustajat eivät kuitenkaan voi asiasta mitään tietää, ellei siitä heille kerrota, sillä perehdyttäminen on aina asiakasyrityksen vastuulla. Asiakasyrityksen puolelta informaatiota tuskin tulee, joten asia on työntekijän itsensä käsissä. Vuokrafirmoissa rekrytoijien velvollisuus on pitää työntekijöistä huolta ja puuttua siihen, jos työpaikalla on joitakin epäkohtia. Heidän tarvitsee vain tietää niistä.

Vuokratyöntekijöitä kohdellaan huonosti

Kts. edellinen.

Töitä on liian vähän

Vuokrafirmat välittävät työntekijöitä asiakasyritystensä tarpeen mukaan. Mikäli tarve on lyhytaikainen, se on lyhytaikainen. Useat yritykset käyttävät vuokrafirmojen palveluita nimenomaan tapauksissa, joissa heillä on lyhytkestoinen tai yllättävä tarve lisätyövoimalle. Tämä säästää heidät ylimääräiseltä vaivalta ja palkanlaskentaan liittyvältä byrokratialta. Vuokratyötä on todellisuudessa monenlaista – jotkut ovat työskennelleet vuokrafirman kautta samassa tehtävässä useita vuosia. Valitettavasti vuokratyön maine on tahrattu yleistyksellä.

Pompotellaan paikasta toiseen

Tämä liittyy vahvasti edelliseen. Jos yhdellä asiakasyrityksellä on vain lyhytkestoinen tarve, pyrkii vuokrafirma tarjoamaan samalle työntekijälle töitä muualta. Töitähän ei tarvitse ottaa vastaan, jos ne eivät miellytä. Vuokrafirmoissa pyritään siihen, että vuokratyöntekijöitä pystytään työllistämään mahdollisimman täyspäiväisesti, eikä se todellakaan ole helppoa.

Vuokrafirma vetää välistä

Tähän argumenttiin olen törmännyt keskustelupalstoilla. Vuokrafirmat ottavat osan vuokratyöntekijän palkasta. Hevonhumppaa ja höpöhöpöjuttuja! Vuokrafirman ansainta perustuu kertoimeen tai tuntihintaan, jonka se veloittaa asiakasyritykseltään. Tästä maksetaan vuokratyöntekijälle ennalta sovittu palkka (se, joka lukee myös työsopimuksessa) ja palkan sivukulut. Se, mitä siitä jää yli, jää vuokrafirmalle.

Vuokratyössä saa pienempää palkkaa

Vuokratyössä saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Näin se vaan on. Ja jos ei saa, toimii kyseinen vuokrafirma lainvastaisesti ja se taas on asia erikseen.

Koskaan ei tiedä mikä on viimeinen työpäivä

Tämä oli ilmeisesti ennen vanhaan totta. Vuokratyöntekijän sai ”heittää ulos”, jos naama ei miellyttänyt. Nykyään kuitenkin vuokratyötä koskee sama lainsäädäntö, kuin mitä tahansa muutakin työtä. Irtisanominen on mahdollista vain työlainsäädännön mukaisin perustein.


En voi puhua kaikkien vuokrafirmojen puolesta, sillä varmasti omenakorista löytyy muutama mätä yksilö. Voin kuitenkin vannoa, että toimin itse aina vuokratyöntekijöiden parhaaksi ja pyrin omalla toiminnallani edistämään vuokratyön mainetta positiivisempaan suuntaan. Ihmisiä mekin vain olemme.

vuokrtyö

1 vastaus artikkeliin “Vuokratyön myytinmurtaja”

  1. Vuokratyö alana tarvitsee yleistä faceliftausta. Monien asenne on edelleenkin kuvailemasi, vaikka ala on muuttunut paljon vuosien saatossa. Kilpailu on kovaa ja epämääräiset toimijat tipahtavat auttamattomasti markkinoilta.

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s