Työkkäri yhteistyöhön HR-firmojen kanssa

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi Te-toimisto ei tee yhteistyötä henkilöstöpalvelualan yritysten kanssa. HR-firmoilla kun kuitenkin on ajantasainen tieto hakijoista – siis ihan oikea tieto. Sellainen tieto, jonka ne ovat saaneet tapaamalla työnhakijoita kasvotusten ja keskustelemalla heidän toiveistaan ja tavoitteistaan. HR-firmoissa tiedetään, mitä töitä henkilö on etsimässä, minkälaisiin työtehtäviin hänen osaamisensa riittää ja toisaalta taas sekin, minkälaisia töitä hän ei ole motivoitunut tekemään.

Tämähän on kullanarvoista tietoa Te-toimistolle!

Saan säännöllisin väliajoin työhakemuksia ihmisiltä, jotka kertovat hakevansa työpaikkaa vain siksi, että Te-toimisto käskee. He tietävät itsekin, ettei heidän osaamisensa riitä kyseiseen tehtävään. Muutamia kertoja olen tästä aiheesta keskustellut työkkärin edustajien kanssa ja vastaus on aina ollut sama: heillä ei ole resursseja tavata kaikkia ihmisiä tai arvioida kunkin hakijan osaamista erikseen ennen työtarjousten lähettämistä. Tämähän on ihan ymmärrettävää, eikös vaan? Mutta miksi sitä hommaa ei delegoida niille, jotka sitä tekevät joka tapauksessa?

HR-firmoissa haastatellaan päivittäin kymmeniä ihmisiä. Haastattelussa huomataan, onko henkilö potentiaalinen kyseiseen tai johonkin muuhun työtehtävään, tai onko hän mahdollisesti täysin kykenemätön työelämään. Entä jos HR-firman ja Te-toimiston välillä olisi luottamussuhde, jonka avulla Te-toimisto saisi tarpeellista lisätietoa hakijoistaan – ja toisin päin? Näin työllistämispalveluita voitaisiin paremmin kohdistaa niille ihmisille, jotka niitä kipeimmin tarvitsevat.

Yrityksemme järjesti pari kuukautta sitten haastattelutapahtuman Te-toimistossa. Haastattelimme porukalla yhteensä yli 60 työnhakijaa, kutsuimme osan jatkohaastatteluihin ja löysimme useille eri alojen osaajille töitä. Koska tapahtuma oli niin onnistunut, halusimme järjestää huhtikuussa toisen samanlaisen tavataksemme lisää potentiaalisia työnhakijoita. Tämä ei kuitenkaan kuulemma käy. Te-toimistossa oli tullut uusi linjaus, jonka mukaan yksittäinen yritys ei enää voi tällaista tapahtumaa järjestää. Kyllä meitä sitten ihmetytti! Eikös tässä olla yhteisellä asialla liikenteessä?

Mainittakoon, että yrityksemme työllistää nimenomaan ensisijaisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevia ihmisiä. Siis juuri niitä, joita Te-toimistokin yrittää kovasti saada avoimille työmarkkinoille.

Olisi mahtavaa, jos sitä kuuluisaa ”työkkärin byrokratiaa” saataisiin hieman höllennettyä, jolloin myös yrityssektorin toimijat pääsisivät tarjoamaan apua työllisyydenhoidon palvelukenttään. Tällä tarkoitan nyt nimenomaan työnantajia. Jokaisen työnhakijan tärkein päämäärä kun lienee työllistyminen avoimille työmarkkinoille. Miksi ihmeessä niitä avoimia työmarkkinoita ei osallisteta enempää? Siellä jengi tietää, mitä yritykset työntekijöiltään toivovat, ja työnhakijoihin kohdistuvat odotukset ja vaatimukset ovat realistisia.

Tässä tarvitaan yhdessä tekemisen kulttuuria.

Alone we can do so little,
together we can do so much.

1 vastaus artikkeliin “Työkkäri yhteistyöhön HR-firmojen kanssa”

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s