Sananen 50+ työnhakijoista

Onko minulla mitään mahdollisuuksia tähän työpaikkaan, kun olen jo niin vanha?

Tämä on lause, joka särkee sydämeni joka kerta. Valitettavasti kuulen sitä aivan liian usein. Kyse on yli 50-vuotiaista työnhakijoista, jotka ovat menettäneet uskon työllistymiseensä.

Tässä muutama päivä sitten tutustuin erään 56-vuotiaan mieshenkilön työhakemukseen. Hakemus oli täytetty hyvin ja mukaan oli liitetty CV, joka kertoi tarinan miehen uskomattomasta työhistoriasta. Hän oli työskennellyt teollisuudessa saman yrityksen palveluksessa parikymmentä vuotta ja siirtynyt sitten toiseen alan yritykseen. Työsuhteet olivat päättyneet yt-neuvottelujen myötä, eikä mies ollut enää löytänyt oman alansa töitä. Hän oli viimeisen viiden vuoden aikana kouluttautunut kahdelle uudelle alalle parantaakseen työllistymismahdollisuuksiaan ja suorittanut pari näihin liittyvää työharjoittelua.

Miehestä huokui motivaatio, periksiantamattomuus ja kunnioittava asenne työtä kohtaan. Hän selvästi arvotti työnteon todella korkealle. Hän jaksoi hakea työpaikkoja uudelleen ja uudelleen, eikä pelännyt lähteä kouluttautumaan uudelle alalle. En ole koskaan nähnyt kenessäkään työnhakijassa näin voimakasta määrätietoisuutta. Tästä kaikesta huolimatta hän ei ole saanut töitä.

Kuten sanottua, tällainen särkee sydämeni. Miehellä on vielä noin kymmenen työvuotta jäljellä ennen eläkeikää. Kymmenen vuotta. Tämä on aika, jota kukaan ”nykyajan nuorista” ei viihdy samassa työpaikassa. Miksi siis tätä kokenutta, motivoitunutta ja sitoutuvaa miestä ei työllistetä? Koska hän jää kohta eläkkeelle? Niin siis kymmenen vuoden päästä.

Epätoivo, jota näiden kypsien ammattilaisten silmissä näkee, nostattaa minussa niin voimakkaita säälin tunteita, etten aina tiedä miten käsitellä niitä. Yritän olla kannustava ja myötätuntoinen. Kerron heille, ettei ikä ole este työllistymiselle. Eikä olekaan – minun näkökulmastani. Valitettavasti kaikki eivät ymmärrä, miten kohtuutonta osaamisen tuhlaamista se on, kun eläkeikäänsä hitaasti lähestyvät ihmiset joutuvat loputtomaan työttömyysputkeen.

Työnantajille haluaisin sanoa: Huomioikaa myös vanhemmat työnhakijat työntekijää etsiessänne. Voitte löytää todellisen helmen!

Tämän ikäluokan työnhakijoille en edes tiedä mitä sanoa. Jostain syystä kielenpäällä on vain anteeksipyyntö. Olen niin pahoillani että tilanne on tällainen ja toivon teille kaikkea hyvää. Oikeasti.

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s