Jatkuva raportoiminen töissä on kuluttavaa

Missä vaiheessa työelämä on mennyt siihen, että tehtyjen asioiden raportoiminen on tärkeämpää kuin itse asioiden tekeminen? Olen pohtinut tätä viime aikoina todella paljon. Joillekin ihmisille on hyvin luontaista katsoa asioita raporttien ja tilastojen kautta, mutta tekeville ihmisille – siis niille, jotka painavat täysillä ja näkevät työnsä tuloksen konkretian kautta – raportointi voi olla hyvin vierasta ja kuluttavaa.

Kun esimies tarvitsee Excel-raportin kaikesta mitä alaiset tekevät työpäivänsä aikana, on takuuvarmaa että työteho pienenee, motivaatio työntekoon alenee ja itseluottamuksellekin saattaa tapahtua jotain. Ihmiselle on luontaista ajatella, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi, jos hän joutuu raportoimaan kaikesta. Raportointi kun koetaan usein esimiehen tapana ”kyylätä”, mitä alaiset puuhaavat.

Jatkuva raportointi siis kuluttaa työntekijää, mutta se vie myös aikaa! Teet jonkun asian ja käytät sitten yhtä paljon aikaa siihen, että kirjaat sen raporttiin. Sitten siirryt seuraavaan asiaan ja taas kirjaat sen raporttiin. Kotona et saa unta, kun mietit että muistitkohan varmasti merkitä kaiken raporttiin. Jatkuvan raportoimisen sijaan voisit käyttää työaikaasi työn tekemiseen, mutta hulluahan se olisi!

Raportoinnin ohella kulkee käsi kädessä painostaminen. On tärkeää, että työyhteisössä käydään läpi yhteiset tavoitteet ja seurataan asioiden etenemistä, mutta esimiehenkin on luotettava siihen, että alaiset tietävät oman roolinsa. Kun tavoitteet on kerran asetettu, kukin pitää huolen omalta osaltaan siitä, että ne saavutetaan – tai edes tehdään kaikki, mitä voidaan. Jos esimiehellä on paha tapa lähettää joka viikko sähköposti, jossa kertoo ettei tavoitteita ole vielä saavutettu tai että töitä pitää tehdä enemmän, ei yksikään työyhteisön jäsen koe itseään tärkeäksi, osaavaksi tai tehokkaaksi.

Tavoitteiden toistaminen ei ole sama asia, kuin motivointi!

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s