Miten kokematon nuori tai alanvaihtaja saa jalkaa oven väliin uudella alalla?

Et saa töitä, koska sinulla ei ole kokemusta. Et myöskään saa kokemusta, koska sinulla ei ole töitä. Kuulostaako tutulta? Tämä noidankehä tulee tutuksi aivan jokaiselle, joka lähtee hakemaan töitä ensimmäistä kertaa – oli sitten kyseessä ensimmäisiä työpaikkojaan hakeva nuori tai uudelle alalle suuntaava vanhempi tekijä.

Opiskelijoille tilanne on helpompi, koska opintoihin useimmiten kuuluu useampien viikkojen pituisia työharjoitteluja, joissa pääsee tutustumaan alan työtehtäviin käytännössä ja haalimaan oikeaa osaamista omalta alalta. Toki jos minulta kysytään, harjoittelujaksot ovat aivan liian lyhyitä ja usein vain pintaraapaisuja. Muistan oman korkeakouluharjoitteluni hyvin. Opiskelin markkinoinnin tradenomiksi ja työharjoitteluni koostui kokousjärjestelyistä, kahvin keittämisestä ja vieraiden vastaanottamisesta. Harjoittelu sinänsä opetti paljon asioita työelämästä ja siitä olen kiitollinen, mutta työtehtävät itsessään eivät edistäneet työllistymistäni millään tavalla.

Jo tuon mainitsemani harjoittelun aikana keksin, että haluaisin työllistyä HR-alalle, nimenomaan henkilöstövuokrausfirmaan. Hain silloin muutamiin alan yrityksiin, mutta yhdestäkään ei tullut haastattelukutsua. Eihän minulla ollut lainkaan työkokemusta alalta. Työharjoittelun jälkeen päädyin kesätöihin mainostoimistoon ja istuessani siellä kolme kuukautta tekemättä mitään oikeita töitä (siivosin minä tarvikevaraston!), totesin että nyt on tehtävä jotain radikaalia – on otettava riski!

Löysin netistä työpaikkailmoituksen, jossa haettiin HR-assistenttia palkattomaan harjoitteluun henkilöstövuokrausfirmaan. Kävin haastattelussa ja sain paikan. Noin päivän verran harkitsin seuraavaa siirtoani: jatkanko palkallisessa työssä mainostoimistossa vai lähdenkö palkattomaan harjoitteluun. Valitsin harjoittelun.

Minulla kävi tuuri. Satuin olemaan vielä opiskelija, kun keksin mitä haluan isona tehdä ja pystyin lähtemään palkattomaan harjoitteluun. Mutta miten toimia tilanteessa, jossa palkaton harjoittelu ei ole mahdollinen? Yritys ei saa ottaa työntekijää palkattomaan harjoitteluun, ellei kyseessä ole oppilaitosharjoittelu tai työkokeilu. Miten alanvaihtaja voi saada jalkaa oven väliin uudella alalla, jos ei hän pääse mihinkään harjoittelemaan kyseisen alan töitä?

Olen tavannut useita ihmisiä, jotka olisivat valmiita lähtemään töihin ilmaiseksi tai pienemmällä palkalla saadakseen arvokasta työkokemusta. Työehtosopimukset kuitenkin kieltävät sen.

Muistan ikuisesti erään ravintola-alan työnhakijan, joka oli hakenut töitä jo pitempään omalta alaltaan. Hän oli työskennellyt ravintola-alalla vuosikausia ja hänen työehtosopimuksen mukainen palkkansa oli pitkän kokemuksen myötä korkein mahdollinen. Muistan miten hän sanoi minulle turhautuneena, että hän olisi valmis lähtemään töihin pienemmälläkin palkalla – ihan vaan että pääsisi töihin! – mutta yritysten pitää maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa toimiakseen laillisesti. Hän itse epäili, ettei ollut löytänyt töitä juuri siksi, että alalla oli paljon ”halvempiakin” tekijöitä.

Alanvaihtajilla ongelma tuntuu olevan juuri se, että mihinkään ei voida ottaa ”ilmaista” työntekijää. Jos he saisivat tehdä edes muutaman kuukauden harjoittelun, pystyisivät he palkkatöitä hakiessaan osoittamaan, että heillä on työkokemusta alalta. Siten työpaikan saaminen helpottuisi. Mutta kun ei.

Ihanteellisessa maailmassa kaikki tutkinnot, myös korkeakoulututkinnot, suoritettaisiin pääsääntöisesti oppisopimusmallisena työpaikalla. Työtä tekemällä. Silloin kaikilla ammattiin valmistuvilla ihmisillä olisi yhtälailla työkokemusta omalta alaltaan.

Onko sinulla kokemuksia työnhaun noidankehästä? Jaa oma tarinasi kommenteissa!

Tell me and I forget.
Teach me and I remember.
Involve me and I learn.

2 vastausta artikkeliin “Miten kokematon nuori tai alanvaihtaja saa jalkaa oven väliin uudella alalla?”

  1. Kyl itelle se koulussa olo oli aika turhaa aikaa että enemmän just hyöty harjotteluista. Onneks niitä oli kuitenkin edes 2x10viikon jaksoo koska töitä hakiessa oltiin nimenomaan kiinnostuneita mitä tein harjottelussa eikä siitä mitä tein koulussa. Niiden jaksojen ansiosta tarjottiinki jopa kahta työpaikkaa mistä olin näinä aikoina ihmeissäni 🙂 ilman niitä työharjotteluja olisin varmasti työtön koska oma itsevarmuus ei ois ees riittäny edes hakee niitä hommia mitä hain.

    Tykkää

    1. Näinhän se juuri on, työkokemus merkitsee työnantajille useimmiten enemmän kuin opintojen teoriaosuus. Tuo itsevarmuusjuttu on myös hyvä pointti – työkokemus kasvattaa omaa varmuutta hakea töitä ja uskoa siihen, että osaa hommansa.

      Tykkää

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s