Mielikuva työttömistä työnhakijoista ei ole työttömien luoma

Työskentelen yrityksessä, joka on mukana eräässä valtakunnallisessa työllistämishankkeessa. Meidän tehtävämme on löytää työpaikkoja heikossa työmarkkina-asemassa oleville (tarkoittaa käytännössä työttömiä työnhakijoita, jotka ovat olleet vähän pitempään työttömänä). Työ ei ole ihan kaikista helpointa, koska… No, monissa yrityksissä mielikuva työttömistä työnhakijoista ei ole järin ruusuinen ja meidän pitäisi pystyä vaikuttamaan ihmisten ennakkoasenteisiin.

Tätä asiaa ei yhtään helpota hallituksen jatkuva viesti siitä, että työttömät ihmiset ovat jotenkin laiskoja ja että he tarvitsevat ”aktivointitoimenpiteitä”, jotta eivät tyystin putoaisi yhteiskunnan rattaista.

Olen jo useampaan otteeseen ottanut kantaa siihen, ettei työttömyystilanne suinkaan ole työttömien syytä. En siis lähde selostamaan samaa asiaa uudelleen – mielipiteeni lienee selvä. Sen sijaan haluaisin herättää keskustelua tai ainakin nyt ajatustyötä seuraavaan aiheeseen: Mikä on hallituksen vastuu? Entä median? Kuka on oikeasti luonut mielikuvan siitä, että työttömät ovat laiskoja? Mihin tämä ajatus perustuu?

On minulla toinenkin teoria. Monet asiakasyrityksemme ovat ilmaisseet närkästyksensä ja/tai pettymyksensä työnhakijoista, joita ovat saaneet tiedoksi Te-toimistolta. ”Ei niistä ollut mihinkään”, totesi juuri yksi yrittäjä ja valitettavasti olen saman (tosin en ihan näin karuin sanoin) todennut itsekin. Ymmärrän toki mikä siellä on taustalla: Te-toimistolla lienee ykkösasia saada pitkäaikaistyöttömät töihin ja niistäkin ne, jotka ovat kaikista vaikeimmin työllistettävien ryhmässä. Valitettavasti nämä ovat usein niitä yksilöitä, jotka eivät välttämättä edes halua töihin tai ole täysin työkykyisiä (tämä toteamus perustuu omiin havaintoihini, joita olen tehnyt työskennellessäni yritysten, Te-toimiston ja työnhakijoiden välissä).

Näillä toimilla luodaan yritysmaailmaan aivan vääränlaista kuvaa. 

Työnhakijoiden joukossa on mieletön määrä hyviä, ammattitaitoisia ja motivoituneita hakijoita. Sitten siellä on niitä, joilla ei vielä ole ammattitaitoa, mutta jotka puhkuvat sellaista intoa että kokeneemmat tekijät jäisivät jalkoihin, kun joku vaan antaisi mahdollisuuden. Siellä on päivän työttömänä olleita. Viikon työttömänä olleita. Kuukauden, puoli vuotta, vuoden, kaksi vuotta. Onko sillä oikeasti merkitystä? Joku voisi sanoa, että ammattitaito laskee työttömänä ollessa, mikä varmasti joillakin aloilla pitää paikkansa, mutta emmekö me voisi perehdyttää asioita uudelleen sen sijaan, että heitetään ihminen työnhakijoiden romukoppaan?

Asenne ratkaisee, sanotaan, mutta ratkaiseeko oikeasti? Nyt olisi työnantajatahoilla erinomainen paikka osoittaa tämänkin kliseen paikkansa pitävyys.

Haluaisin kovasti muuttaa mielikuvia ja asenteita työttömiä kohtaan, mutta se lienee liian haastava homma yhdelle ihmiselle. Minkälaisia toimia voisimme yhdessä tehdä, jotta mielikuva työttömistä työnhakijoista paranisi ja muuttuisi oikeaan suuntaan?

Mikä on sinun mielikuvasi työttömistä työnhakijoista tai työttömyydestä yleensäkin, ja mikä taho sen on luonut?

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s