Miten antaa työnhakijalle rakentavaa palautetta siten, että hakijalle jää hyvä mieli(kuva)?

Tässäpä dilemma, jonka kanssa olen kamppaillut jo pitkään. Akanat, jotka jäävät jäljelle kun jyvät on eroteltu. Mitenkäs niiden kanssa toimitaan?

On hirveän tärkeää, että jokaiselle työnhakijalle jää rekrytointiprosessista hyvä mieli ja yrityksestä positiivinen mielikuva. Korostetaan, miten tärkeää on pitää hakijat ajantasalla hakuprosessin etenemisestä ja ilmoittaa ystävällisellä tavalla, jos henkilö ei ole tullut valituksi tehtävään.

Rekrytoinneissa tulee säännöllisesti vastaan hakijoita, jotka ovat jossain prosessin vaiheessa tehneet jotain väärin. Se voi olla kirjoitusvirheet hakemuksessa, sekava asettelu CV:ssä, omituiset yhteenotot, kiroilu haastattelussa tai närkästynyt yhteydenotto prosessin loppuvaiheessa. Esimerkkejä on loputtoman paljon. Olen sitä mieltä, että tällaisille ihmisille on tärkeää kertoa, mitä he ovat tehneet väärin. Voi hyvin olla, ettei ihminen ole tullut ajatelleeksi asiaa ollenkaan. Ehkä palautteesta on hänelle hyötyä tulevaisuudessa.

Mutta miten ihmiselle annetaan palautetta loukkaamatta tämän tunteita? Useinhan palautteenanto tapahtuu hakuprosessin päätyttyä, joten ihminen on jo tässä vaiheessa saanut turpaansa työnhaussa, eikä uudet lyönnit varmastikaan tunnu järin kivalta.

angry, argument, attack

Ihminenhän on aika herkkä loukkaantumaan. Kukapa tykkäisi saada kritiikkiä osakseen? En minä ainakaan. Ikävältähän se tuntuu. Mutta fakta on se, että asiaa voi pohtia ja ennen kaikkea siitä voi oppia jotain.

Kuten sanottua, olen pohtinut tätä asiaa paljon. Lukuisia kertoja olen miettinyt, pitäisikö tälle ja tälle henkilölle soittaa ja kertoa ihan suoraan, että ”sinä toimit nyt vähän huonosti”. Asia mietityttää erityisesti niissä tapauksissa, joissa henkilön toiminnassa on jotain voimakkaasti työnhakuun sopimatonta. Olen ehkä aikaisemminkin kertonut miehestä, joka haastattelussa vastasi vapaa-ajanviettoa koskevaan kysymykseeni näin (kirjaimellisesti): ”Ryyppään, ryyppään, ryyppään… Ja sitten ryyppään vähän lisää.” Jahas. Toki eihän minulle kuulu, miten sinä vapaa-aikaasi vietät, mutta…

Tilanne helpottuu, jos kyseessä on jokin pienempi ongelma. Olen muun muassa kehottanut hakijoita lyhentämään CV:tään tai ottamaan lakin pois haastattelussa. Pikkujuttuja, mutta suurin osa suhtautuu niihin hyvin. Erityisesti CV:tä ja hakemusta koskevat ohjeet otetaan vastaan ilolla.

Olen monessa asiassa korostanut kysymisen tärkeyttä ja korostan sitä taas. Kannattaa kysyä hakijalta, haluaisiko tämä palautetta hakuprosessin päätyttyä. Useimmat haluavat. Palaute on hyvä esittää rakentavalla tavalla ja sellaisella ”olisin toivonut” tai ”minun mielestäni” -otteella. Näin vältytään syyttävältä sävyltä. Hakijankin luulisi suhtautuvan positiivisesti siihen, että työnantajayritys vaivautuu hakuprosessin päätyttyä antamaan yksilöllistä palautetta.

Kirjoitan tästä siksi, että työnhakijat ansaitsisivat oikeasti enemmän palautetta työnhaustaan. Jos rekrytoija huomaa selkeitä puutteita, miksi ei kertoisi niitä myös hakijalle itselleen? Parhaimmassa tapauksessa sitä tulee autettua ihmistä saamaan työpaikka – jos ei omasta yrityksestä, niin ehkä seuraavasta.

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s