Työpaikkojen määrä ei lisäänny sillä, että työttömiä uhataan karenssilla!

Osallistuin viime viikolla seminaariin, jossa keskusteltiin muiden asioiden ohella myös tulevista muutoksista Te-toimistojen käytäntöihin. Näistä ”tunnetuin” lienee uusi sääntö, jonka mukaan työttömiä työnhakijoita haastatellaan kolmen kuukauden välein. Toinen käytäntö, jota käsittääkseni ei vielä ole lyöty lukkoon (onneksi!) on se, että työttömällä työnhakijalla on kolme kuukautta aikaa löytää mieleisensä työpaikka ja mikäli hän ei siinä onnistu, on hän velvollinen ottamaan vastaan mitä tahansa työtä. Siis mitä tahansa työtä. Jos hän ei ota työtä vastaan, väännetään rahahanat kiinni.

Näitä huikeita työllistämistä edistäviä ideoita kuunnellessani tunsin ärtymykseni kasvavan hetki hetkeltä. Olen useaan otteeseen ilmaissut närkästykseni siitä, miten vääristynyt kuva ”tuolla ylhäällä” on tavallisesta elämästä, eritoten työelämästä. Olen kirjoittanut aikaisemminkin siitä, ettei työttömien rankaiseminen lisää työpaikkoja.

Nyt koin jälleen tarvetta palata aiheen äärelle.

Ensinnäkin tuo kolme kuukautta on aivan pöyristyttävän lyhyt aika. Jotta tuossa ajassa löytäisi mieleisensä oman alan työn, pitäisi mukana olla sattumaa, hiton hyvää tuuria, erinomainen osaaminen, täydelliset työnhakutaidot, samanlaisella persoonalla varustettu rekrytoija, taskut täynnä neliapiloita ja tähdet oikeassa asennossa. Puhumattakaan henkisestä hyvinvoinnista. Entä jos ihminen on painanut duunia 20 vuotta samassa yrityksessä ja joutunut yt-neuvottelujen kautta pihalle? Siinä kohtaa mielestäni ihmiselle voi sallia kuukauden tai kahden verran omaa aikaa pohtia, miten tästä eteenpäin jatketaan.

Toisekseen ajatus siitä, että pitäisi ottaa vastaan mitä tahansa työtä, on sekin aivan käsittämätön aivopieru, jossa on unohdettu katsoa pitemmälle tulevaisuuteen. Olen sitä mieltä, että ihmisen kannattaa mieluummin tehdä töitä kuin olla työttömänä, ehdottomasti, mutta vasta sitten kun on esimerkiksi vuoden ajan aktiivisesti etsinyt oman alan työtä. Tässä vastuu on myös työvoimaviranomaisilla, joiden pitäisi varmistua siitä, että henkilön osaaminen, persoona ja kyvyt riittävät kyseisen alan työtehtäviin. Tulee nimittäin usein eteen niitäkin hakijoita, jotka hyvin tiukasti ilmaisevat hakevansa vain jotain tiettyä työtehtävää, mutta papereiden perusteella näkee ettei henkilö tule sellaista työtä saamaan, ennen kuin tekee pohjalle jotain vaatimattomampaa tai kouluttaa itseään lisää.

Kuten jo sanoin, on täysin sattuman kauppaa että ihminen kykenee kolmessa kuukaudessa sen työn löytämään. Sen jälkeen hän ottaa vastaan jotain, mitä nyt satutaan tarjoamaan. Myöhemmin hän hakee taas oman alansa töitä, mutta tässä vaiheessa hyppy toiselle alalle näyttää CV:ssä oudolta. Työnantaja voi tulkita sen päättämättömyytenä tai motivaation puutteena. ”Hän on vaihtanut alaa tässä kohtaa, eli hän ei ilmeisesti ole tämän alan töistä pitänyt.”

karenssi

Ilmeisesti käsitys on edelleen se, että työttömät ovat työttömiä, koska eivät viitsi hakea töitä. Osa on. Murto-osa. Ja tämä osa on usein niitä, jotka eivät muutenkaan tulisi sopeutumaan työelämään (taustalla voi olla esim. alkoholi- tai mielenterveysongelmia). Loput hakevat töitä otsa hiessä ja lukevat päivittäin kymmeniä ”kiitos, mutta ei kiitos” -viestejä työnantajilta, ja vilkuilevat pakonomaisesti puhelintaan toivoen, että saisivat hyviä uutisia. Ihmiset, jotka eivät ole joutuneet samassa tilanteessa koskaan elämään, eivät ymmärrä miten rankkaa se on. Työnhaku itsessäänkin on työtä, monet sanovat. Jatkuva torjunta ja epävarmuus omasta tulevaisuudesta kuluttavat ihmistä valtavasti.

Eikö siellä ylemmällä taholla todella matematiikka riitä ymmärtämään sitä, että esimerkiksi jotain asiakaspalvelijan työtä hakee helposti 200-400 ihmistä ja vain yksi tulee valituksi?

Työpaikkojen määrä ei lisäänny sillä, että työttömiä uhataan karenssilla!

Kirsikkana kakun päällä on työttömien ja monien muidenkin tukia taas pienennetty ja kansanedustajien palkkoja nostettu. Miten meni, noin niinku omasta mielestä?

6 vastausta artikkeliin “Työpaikkojen määrä ei lisäänny sillä, että työttömiä uhataan karenssilla!”

 1. Haastattelut 3 kuukauden välein eivät tuo töitä muille kuin haastattelijoille, ja koko systeemi on pelkkää työttömien kiusaamista. Tuo kolmen kuukauden ”suoja-aika”, ennen kuin joutuu ottamaan vastaan muutakin kuin oman alan töitä, on kuitenkin jo käytössä. Miehelleni tämä tehtiin selväksi heti ensimmäisessä työkkäristä tulleessa puhelussa, kun hän jäi 10 vuoden pätkätöiden jälkeen työttömäksi. Virkailija sanoi, että 2 kuukauden päästä sitten pitää ottaa vastaan mitä tahansa töitä. Mies kysyi, että ahaa, mitähän ne voisivat esimerkiksi olla. ”No, insinööritkin tekevät vaikka siivoojan töitä”. Todella rohkaisevaa sanoa näin juuri tohtoriksi valmistuneelle miehelle, heti ensimmäisellä yhteydenottokerralla…

  Aivan toinen asia on se, että onko työn vastaanottovelvollisuudella mitään merkitystä käytännössä. TE-toimiston ”työtarjous” kun on ainoastaan käsky hakea ”tarjottua” avoinna olevaa työpaikkaa. Ei ole mitään takeita siitä, että työnhakija saa ko. paikan. Hän hakee siihen ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Itse olen saanut TE-toimistosta kaksi työtarjousta – ihan mielenkiintoisia töitä omalta alaltani, ja mielelläni niihin myös hain. Työnantajat kuitenkin palkkasivat jonkun muun 150-200 hakijan joukosta. Joten ei olisi ollut pelkoa karenssista!

  Liked by 1 henkilö

 2. Kolme kuukautta – siis sen aikaahan kestää helposti _hyvin_alkanut_rekrytointiprosessi_. Öh?! Jos ei saa oman alan omaa koulutusta vastaavaa työtä, miten on mahdollista saada työtä, johon oma tausta ei sovi? Erilaiset työpaikat ovat hyvin eri tavoin saavutettavissa, senkin keksimiseen voi mennä aikaa. Subjektiivinen päivähoidon rajaus ei varsinaisesti sekään tue työn löytämistä – onhan todettu, että työnhakuun käytetty aika on suoraan verrannollinen työpaikan löytämiseen. Tähän mennessä TE-toimistosta kuulemani on ollut kaikkea muuta kuin rohkaisevaa: suoraan on sanottu ensikontaktissa kuinka työnhaku on vaikeaa ja hankalaa. TE-toimiston ei toki ole tarkoitus olla avuksi työnhaussa.

  Liked by 1 henkilö

 3. Joo, ihan samaa mieltä että ei ne työpaikat aukea työttömiä kurittamalla. Eikä sitä edes saa mitä tahansa töitä vaikka hakisi (kokemusta on työttömyysjaksoilta), koska niihinkin otetaan ensisijaisesti kokemusta omaavat. Ja mitä ollaan kaverin kanssa keskusteltu, niin ei kai kovin moni ota edes korkeakoulutettua vakituisiin matalapalkkatöihin (siis ainakaan ilman kokemusta), koska oletuksena on että tyyppi hakee oman alan töitä ja ei pysy kauaa töissä.
  Kaveri oli myös saanut työnantajalta oman alan paikkaa hakiessaan noottia siitä, että oli tehnyt muita kuin oman alan töitä, joista ei vastavalmistuneena luonnollisestikaan paljoa kokemusta.
  Niin että eihän siinä välttämättä ole toivoa saada edes niitä muita töitä, jos ei ole akuuttia työvoimapulaa, tai niin paska firma että siihen on vähän hakijoita.

  Ja ihan samaa mieltä tuosta päivähoidon rajaamisesta, sen lisäksi että töitä hakeva tarvitsisi sitä omaa aikaa hakemusten väsäilyyn, olisi päivähoidosta lapsellekin varmasti iloa ja hyötyä, etenkin sosiaalisten suhteiden muodossa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Niinpä, niinpä. Tottakai työnantaja kokee, ettei henkilö ole valmis sitoutumaan työhön, jos sekä koulutus että aikaisempi työkokemus on joltain aivan muulta alalta.

   Tykkää

 4. Työttömien syyllistäminen työttömyydestä on kyllä julmin mahdollinen asenne TE-virkailijoilta. Tohtoritutkinnon suorittaneen nöyryyttäminen vieläkin hirviömäisempää toimintaa.

  Kyllä 100-vuotiaan Suomen pitäisi sivistyneemmin kohdella kansalaisiaan!

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s