Muutokseen sopeutuminen

Miten sopeutua yllättäviin muutostilanteisiin?

Sattuipa kerran että.

Saimme työyhteisössämme uutisen, että yrityksemme on myyty isommalle toimijalle. Rekrytointi- ja HR-hommat ottavat aikalailla lisää leveyttä, kun noin 80 henkeä muuttuu yli 300 hengen työyhteisöksi. Samalla itsenäiseen (=yksinäiseen) työtehtävään tuleekin tiimi.

Toimitilat muuttuvat. Työkaverit muuttuvat. Työtehtävät muuttuvat. Käytännöt muuttuvat. Vastuualueet muuttuvat. Tiimirakenteet muuttuvat.

Kun isoja muutoksia tulee yllättäen, voi itse kullakin olla vaikeuksia sopeutua niihin. Olen viikossa siirtynyt pelosta, ärtymyksestä ja unettomista öistä innostukseen, odotukseen ja positiiviseen jännitykseen. Miten onnistuin siinä? Tässä muutamia vinkkejä muutoksesta selviytymiseen:

Listaa positiiviset muutokset

Miksi maalailla kauhukuvia, kun voi aivan yhtä hyvin keskittyä positiivisiin asioihin? Kaikista muutoksista aiheutuu myös jotain hyvää. On hyvä listata päässään (tai miksei paperillakin, jos on kovin visuaalinen ihminen), että mitä kaikkea positiivista muutoksesta voi seurata, joko henkilökohtaisella tasolla tai laajemmin. Omassa tapauksessani listasin niitä mahdollisuuksia, joita suurempaan organisaatioon siirtyminen antaa sekä minulle että yritykselle.

Tiedosta myös pelko

On ihan ok pelätä. Muutos pelottaa aina, koska emme voi tietää, mihin se johtaa. On hyvä tiedostaa ne asiat, jotka itseä pelottaa, ja jutella niistä jonkun kanssa. Niihin ei kuitenkaan kannata kietoutua. Tiedosta, älä vatvo. Pohdi, onko pelkosi toteutuminen todennäköistä ja mitä hyvää sinulle voi sen sijaan seurata.

Mieti muutoksen syitä

Ihmisillä on herkästi tapana pyörittää koko maailmaa oman napansa ympärillä. On helppo kokea olonsa ärtyneeksi tai petetyksi, ja ottaa asiat henkilökohtaisesti. Muutoksiin liittyy kuitenkin useimmiten jotain muutakin. Isompi kuva. Kun ymmärtää muutoksen taustalla olevat syyt, on siihen helpompi suhtautua.

Ole armollinen itsellesi

Suurten muutosten pyörteessä voi myös itseluottamus ottaa kolhuja. Enhän minä pysty tähän. Kyllä pystyt. Ja jos oikeasti tuntuu, ettet pysty, niin mieti miksi. Miksi et pysty? Mitä sinun pitäisi tehdä, jotta pystyisit? Voisiko joku auttaa sinua siinä? Ihmisissä on se hieno puoli, että kykenemme myös henkilökohtaisella tasolla muuttumaan. Sopeutumaan.

Muutokseen sopeutuminen

Suhtaudu elämän juonenkäänteisiin avoimin mielin

Mitä sitten, vaikka kaikki menisi vituiksi? En ole täällä väittämässä, että muutoksesta seuraa pelkkää hyvää, ja että ihmiset pelkäävät aivan turhaan. Ei niin aina ole. Joskus asiat eivät mene niin kuin haluat. Juonenkäänne. Kuinka monta kertaa elämässäsi on sattunut jotain, joka sillä hetkellä on tuntunut kamalalta, mutta myöhemmin olet arvostanut tapahtunutta eri tavalla? Et olisi se ihminen joka olet nyt ilman oman elämäsi juonenkäänteitä. Näitä sattuu. Ei se haittaa.

Ole avoin

Olen itse vasta aikuisiällä oppinut, että omista fiiliksistä uskaltaa puhua ihan avoimesti. Kerro sekin, jos vituttaa. Ympärilläsi olevien ihmisten on helpompi ymmärtää sinua, jos he tietävät mikä sinua painaa. Murjottava, mököttävä mörökölli ei auta ketään tilanteessa eteenpäin. Avoin keskustelu auttaa ja samalla saat itse puettua tunteesi sanoiksi. Parhaassa tapauksessa muut osaavat lohduttaa sinua ja saavat sinut ymmärtämään, ettei muutos oikeastaan ole niin paha juttu kuin kuvittelet.

Kysy miltä muista tuntuu

Jos samassa muutostilanteessa on muita ihmisiä, kysy heiltä rohkeasti miten he muutoksen kokevat. Vaikka he iloitsisivat tilanteesta täysin rinnoin, kannattaa sinun mainita omista epävarmuuksistasi rakentavaan sävyyn. Se voi rohkaista muita kertomaan rehellisemmin omista tuntemuksistaan. Monesti ”mitä kuuluu” -tyyppisiin kysymyksiin tulee ”ihan hyvää” -vastaus. Rohkaise siis muitakin puhumaan. Jos täysin rinnoin iloitseminen on heidän rehellinen fiiliksensä, ole iloinen heidän puolestaan. Ehkä näet heidän suhtautumisessaan myös jotain, josta voit itse oppia.

Onko sinulla hyviä vinkkejä muutokseen sopeutumiseen – tai ihan vaan sen sietämiseen? Kerro meillekin! 🙂

Kommentoi (onnistuu myös anonyymisti, kun jätät kentät tyhjäksi)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s